Tájékoztató A BIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS TEENDŐKRŐL MŰKÖDÉSI TÍPUSVÁLTÁS ESETÉN


Kedves Kollégák!

Az adószabályok változása kapcsán megnövekedett számú érdeklődésre tekintettel a biztosítással kapcsolatos teendőket az alábbiakban foglaljuk össze.

A működési típusváltás esetén a meglévő működési típushoz kapcsolódó ügyvédi felelősségbiztosítás a típusváltás napjával megszűnik. Amennyiben a leendő működési típushoz kapcsolódó új felelősségbiztosítás megkötésére vonatkozó ajánlatot a korábbi szerződés megszűnésétől számított 8 napon belül a biztosított megteszi, úgy az Egyesület kockázatviselése az új szerződés vonatkozásában a korábbi szerződés megszűnését követő napon kezdődik, és a biztosítási fedezetet folyamatosan fennállónak kell tekinteni. A határidő elmulasztása esetén a biztosítási szerződés megkötésére irányuló ajánlatot előzmény nélküli új ajánlatnak kell tekinteni.

Kérjük, hogy a biztosítási ügyintézés előtt vegye fel a kapcsolatot saját területi ügyvédi kamarájával, és tájékozódjon, hogy a kamarához meddig lehet benyújtani a működési típusváltásra vonatkozó kérelmet, illetve hogy milyen dátummal történhet meg a típusváltás.

A működési típusváltás pontos időpontjának ismeretében szíveskedjen a Nyilatkozat működési típusváltáshoz megnevezésű nyomtatványt és a Biztosítási ajánlatot kitölteni és az alábbi elérhetőségek egyikén Egyesületünkhöz eljuttatni:

A kérelem benyújtása történhet:

  1. e-mailen a mubse@mubse.hu e-mail címre küldött elektronikus levélben 
  1. online ügyfélszolgálatunk igénybevételével. A https://mubse.hu/ oldalunkon az ÜgyvédPortálra történő belépéssel, ahol két lépcsőben tud eljárni: először felcsatolja a Nyilatkozat működési típusváltáshoz megnevezésű nyomtatványt, ezt követően pedig a Biztosítás ajánlatot. 
  1. személyesen irodánkban eljárva (A törvénykezési szünet alatt hétfőnként 9 és 16 óra között állunk rendelkezésükre személyes ügyintézésre.) 

A Nyilatkozat működési típusváltáshoz megnevezésű nyomtatványt és a Biztosítási ajánlatot, valamint ennek kitöltési útmutatóját megtalálja http://mubse.hu/Letoltesek.aspx oldalon. 

A Nyilatkozat és a Biztosítási ajánlat kézhezvételét követően az Egyesület elkészíti az igazolást a meglévő működési típushoz kapcsolódó felelősségbiztosításra vonatkozóan és rögzíti az új működési típusra vonatkozó felelősségbiztosítást. Az új biztosításra vonatkozó igazolást csak azt követően tudjuk kiadni, ha az értesítőnkben szereplő díj összege megérkezik az Egyesület számlájára.

FONTOS!

Amennyiben már nyilvántartásba vett irodába lép be, akkor az irodavezető ügyvédnek kell aláírnia és benyújtania a biztosítási ajánlatot az újonnan belépő tagra vonatkozóan. ÜgyvédPortálunkon is az irodavezető ügyvédnek kell belépni saját felhasználói fiókjába és ott a „Munkatársak” menü alatt tudja regisztrálni az új irodai tagot.

Amennyiben Ön jelenleg egyéni ügyvéd vagy egyszemélyes iroda tagja, a megszűnő szerződésével kapcsolatban esetlegesen keletkező többletdíjat a nyilatkozatában megjelölt bankszámlaszámra visszautaljuk. Amennyiben Ön többszemélyes ügyvédi irodából lép ki, minden esetben felvesszük a kapcsolatot az irodavezetőjével.

Esetleges kérdéseivel forduljon bizalommal az Egyesület munkatársaihoz!