Egyesületünk tevékenysége karbonsemleges
Fenntarthatóság

Zöld MÜBSE

A Magyar Ügyvédek Kölcsönös Biztosító Egyesülete működése során kiemelten kezeli a fenntarthatóságot.

 

Ennek érdekében a 2021-2023-as stratégiánk keretében egyrészt - az Egyesület karbonlábnyomának tanácsadói segítséggel történt megállapítását követően - a fenntartható működést célzó olyan projekteket indítottunk el, melyekkel csökkenthetjük a kibocsátásunkat. Ezek az energia- és vízmegtakarítást, valamint a papír- és hulladékkezelés racionalizálását célozzák.

 

Az intézkedések hatása a jelenlegi fázisban részben már mérhető. Az Egyesület fűtéssel kapcsolatos fogyasztása 17%-kal,  vízköltsége 81%-kal, papírfelhasználása 18%-kal csökkent a 2020-as bázisévhez képest. Egységesítésre került a heti jelenléti munkavégzés és a home office időbeosztása, aminek segítségével a bejárás, valamint a fűtés károsanyag kibocsátása is tervezhetővé vált. 

Továbbá vizsgáljuk energiaszükségletünk fenntartható forrásokból történő beszerzésének lehetőségét is.

 

A valós csökkentések után megmaradt kibocsátásunkat ún. offset megoldással, az ENSZ által hitelesített karbonkreditek (CER – certified emission reduction) megvásárlásával kompenzáltuk, így az Egyesület tevékenysége 2024 végéig karbonsemleges.

 

Befektetési politikánkba is beépítettük a fenntarthatósági célokat, kiemelt figyelmet fordítunk az ESG típusú befektetési eszközök arányának fokozatos, de óvatos növelésére portfóliónkon belül. Az ilyen típusú eszközök aránya 2023 végén összes befektetéseink 5%-át érte el (névérték alapon számítva).

 

„Zöld” Ügyvédi Praxis

 

Kiemelten kezeljük tagságunk edukációját és motivációját a környezeti szempontból fenntartható ügyvédi működés érdekében.

Ennek keretében honlapunk látogatói számára elérhetővé tettünk egy karbonlábnyom kalkulátort, mellyel minden érdeklődő egyszerűen kiszámolhatja saját CO2 kibocsátását.

Folyamatosan kerülnek fel a honlapra fenntarthatósági anyagaink, melyekben hasznos tippekkel szolgálunk a kalkulált karbonlábnyom csökkentéséhez.

2023-ban meghirdettük tagjaink számára a „Zöld ügyvédi praxis” pályázatot, melyen a 10%-nál nagyobb CO2 kibocsátást elérő sikeres pályázók fenntarthatósági díjkedvezményt, valamint a digitalizációs folyamataikat segítő ajándékokat nyerhetnek.